În perioada 15 – 30 aprilie 2020, se depun la Filiala Pitești a Uniunii Scriitorilor din România, filială ce cuprinde scriitori din tot sudul țării, dosare de candidatură pentru toți cei care vor să devină membri ai U.S.R. Dacă în anii trecuți, intrarea în U.S.R. era destul de grea, ținându-se cont de cărțile publicate și de cronicile apărute, de anul acesta, după cum aflăm de la președintele Filialei Pitești a U.S.R., prof.univ.dr. și critic literar Nicolae Oprea, începând cu anul acesta accederea a devenit și mai grea. Nu mai contează să ai zeci de cronici la o carte, contează cine le-a scris și în ce reviste au fost publicate respectivele cronici. Statutul de scriitor profesionist obligă! Altfel, sunt sute de persoane care, având bani, publică volume și se cred scriitori.
Comisia de Validare propune acordarea calităţii de membru al Uniunii Scriitorilor din România în următoarele condiţii:
- pe baza propunerilor Filialelor;
- pe baza dosarului solicitantului care cuprinde:
- cerere individuală de primire;
- formular standard de cerere pentru validare (site USR);
- formular de tip fişa candidatului (site USR);
- Curriculum Vitae;
- câte un exemplar din cărţile publicate, în număr de cel puţin trei ( în genul literar: poezie, proză, teatru, inclusiv reprezentat, literatură pentru copii şi tineret, eseu, istorie, critică sau teorie literară şi traduceri în şi din limba română).
- În cazul autorilor deţinători ai premiului U.S.R., admiterea se poate face cu o singură carte;
- copii după cel puţin două cronici/recenzii pentru fiecare volum publicat, -apărute în reviste literare prestigioase (de preferinţă, revistele editate de U.S.R.) şi să fi fost semnate de critici literari de valoare recunoscută pe plan naţional.
- În cazul dramaturgilor, volumele pot fi înlocuite cu piese reprezentate pe scena unor teatre. În cazul traducătorilor, cronicile pot fi înlocuite cu două referate, pentru fiecare volum, solicitate unor personalităţi importante din domeniul traducerilor. De asemenea, pentru traducători, vor fi decisive editurile unde sunt publicate volumele, importanţa autorului tradus şi dificultatea filologică a textelor respective.
- Criteriul pentru volumele propuse de candidaţi este să aparţină genurilor literare: poezie, proză, critică şi istorie literară, literatură pentru copii, dramaturgie sau traduceri literare.
Pare simplu. Dar dacă nu a scris despre cartea ta vreunul dintre criticii de valoare națională de mai jos nu ai nicio șansă! Iată lista (a se vedea Lista canonică – „100 de cărţi de critică…” – din România Literară nr. 3/ 2020):
- Nicolae Manolescu
- Alex Ştefănescu
- Daniel Cristea-Enache
- Dan Cristea
- Eugen Simion
- Mihai Zamfir
- Alexandru Călinescu
- Eugen Negrici
- Livius Ciocârlie
- Ioan Holban
- Mircea Martin
- Gabriel Dimisianu
- Gheorghe Grigurcu
- Cornel Ungureanu
- Răzvan Voncu
- Ion Pop
- Al. Cistelecan
- Irina Petraş
- Ion Vartic
- Constantin Trandafir
- Ion Bogdan Lefter
- Mircea Mihăieş
- Adriana Babeţi
- Mircea Cărtărescu
- Marta Petreu
- Radu Voinescu
- Ioan Lascu
- Vasile Spiridon
- Mircea A. Diaconu
- Dan C. Mihăilescu
- Iulian Boldea
- Gabriela Gheorghişor
A nu se înțelege că acești mari critici literari au publicat oriunde. Contează și revistele, puține la număr: România Literară, Luceafărul, Viaţa Românească, Orizont, Convorbiri Literare, Ramuri, Apostrof și Steaua.
Până în prezent, la Filiala Pitești a U.S.R. – și vorbesc în cunoștință de cauză, ca membru al comitetului director și secretar al filialei – și-au depus dosarele trei candidați. Îi așteptăm și pe alții, din Pitești, Argeș și județele din sudul țării. După validarea locală, vor fi depuse pe masa comitetului național de validare, toate dosarele, decizia aparținând comisiei naționale.